NATIONAL MAINTENANCE AGREEMENTS POLICY COMMITTEE, INC.

1501 Lee Highway, Suite 202 Arlington, Virginia 22209 Phone: (703) 841-9707

> Impartial Secretary/CEO Stephen R. Lindauer

The following constitutes an official action of the National Maintenance Agreements Policy Committee, Inc.:

Bulletin No. XV - 1 * National Maintenance Agreement

Subject: Article XV – Work Hours Per Day

Clarification of Shift Additives by Example

The following examples are intended to clarify the shift rates, shift additives and overtime. \$20.00 per hour is used as a basis for computation.

SINGLE SHIFT SCHEDULE EXAMPLE

Eight (8) hours work performed for eight (8) hours pay:

8 hours work x 20.00 per hour = 160.00

Ten (10) hours of work performed for eight (8) hours pay at straight time plus (2) hours at time and one-half the straight time rate of pay:

8 hours straight time x \$20.00 per hour	=	\$160.00
2 hours overtime x \$30.00 per hour	=	<u>\$ 60.00</u>
		\$220.00

THREE-SHIFT SCHEDULE EXAMPLE

(Three (3) Eight (8) hour shifts are used as an example with one-half (1/2) over-lap between shifts)

First Shift - Eight (8) hours work for eight (8) hours pay:

Hours:	8:00 AM to Noon	=	4 hours		
(Lunch)	Noon to 12:30 PM	=	0 hours		
	12:30 PM to 4:30 PM	=	4 hours		
	Total hours worked		8 hours (8 hours pay)	=	\$160.00

Second Shift - Eight (8) hours work for eight (8) hours pay:

Hours:	4:00 PM to 8:00 PM	=	4 hours		
(Lunch)	8:00 PM to 8:30 PM	=	0 hours		
	8:30 PM to 12:30 AM	=	4 hours		
	Total hours worked		8 hours (8 hours pay)	=	\$160.00

	Shift additive of \$ 2.00 per hour for all hours				<u>\$ 16.00</u>
	Total remuneration for second (2 nd) shift				\$176.00
Third Shift - Eight (8) hours work for eight (8) hours pay:					
Hours: (Lunch)	12:00 AM to 4:00 AM 4:00 AM to 4:30 AM 4:30 AM to 8:30 AM Total hours worked	= =	4 hours 0 hours 4 hours 8 hours (8 hour pay)	=	\$160.00
	Shift additive of \$ 2.25 per hour for all hours Total remuneration for third (3 rd) shift			=	<u>\$ 18.00</u>
				=	\$178.00

TWO- SHIFT SCHEDULE EXAMPLE

(Two (2) Twelve (12) hour shifts are used as an example)

First Shift - Eight (8) hours work for eight (8) hours pay:

Hours: (Lunch)	8:00 AM to Noon Noon to 12:30 PM 12:30 PM to 4:30 PM Total s/t hours worked	= =	4 hours 0 hours <u>4 hours</u> 8 hours (8 hours pay)	=	\$160.00
(Overtime) Meal break * (Overtime)	4:30 PM to 6:30 PM 6:30 PM to 7:00 PM 7:00 PM to 8:00 PM	= = =	2 hours 0 hours 1 hour		
	Three (3) hours at time a	and one-h	nalf	=	<u>\$ 90.00</u>
	Total remuneration for first (1 st) shift			=	\$ 250.00
Second Shift - Eight (8) hours work for eight (8) hours pay:					
Hours: (Lunch)	8:00 PM to Midnight Midnight to 12:30 AM 12:30 AM to 4:30 AM Total s/t hours worked	= =	4 hours 0 hours <u>4 hours</u> 8 hours (8 hours pay)	=	\$160.00
(Overtime) Meal break * (Overtime)	4:30 AM to 6:30 AM 6:30 AM to 7:00 AM 7:00 AM to 8:00 AM	= = =	2 hours 0 hours 1 hours		
	Three (3) hours at time and one-half			=	\$90.00
	Shift Additives:				
	8:00 PM to 4:30 AM Eight (8) hours (8 hours	x \$ 2.00))	=	\$16.00

(Overtime) 4:30 AM to 8:00 AM Three (3) hours (excludes $\frac{1}{2}$ hour second 2nd meal break) (3 hours x \$ 2.00 @ at time and one-half) = <u>\$9.00</u>

Total remuneration for second (2^{nd}) shift = \$275.00

* See Bulletin No. XV-10 for Clarification on Application of Second (2nd) Meal breaks

Stephen R. Lindauer Impartial Secretary/CEO

tiption R. Ja

June 17, 2011

APPROVED

Re: NMAPC Meeting of 6-17-11 NMAPC Meeting of 11-14-97 NMAPC Meeting of 9-15-89 NMAPC Meeting of 9-14-81 NMAPC Meeting of 8-28-81 NMAPC Meeting of 11-2-77 NMAPC Meeting of 7-20-77 NMAPC Meeting of 7-20-77 NMAPC Meeting of 6-27-74 NMAPC Meeting of 6-27-74 NMAPC Meeting of 9-12-73 NMAPC Meeting of 5-16-73 NMAPC Meeting of 2-10-73 NMAPC Meeting of 6-21-72 Page 3